Начало Кампании Информационна кампания "Стяга ли ви яката?"

Информационна кампания "Стяга ли ви яката?"

Информационна кампания "Стяга ли ви яката?"

СТЯГА ЛИ ВИ ЯКАТА?

Мисията на рубриката, която започваме, е да информираме за различните аспекти на понижената функция на щитовидната жлеза и как това се отразява на нашето здраве.

Повече за хипотиреоидизма можете да научите от уеб портала www.щитовиднажлеза.bg

Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира в основата на шията и тежи едва 35 грама, но е отговорен за почти всички жизнени процеси в нашето тяло. Хормоните на щитовидната жлеза контролират обмяната, а от там и повечето функции на организма ни. Докато количеството на произвежданите от жлезата хормони е нормално, всичко е наред. Понякога обаче щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и то този начин се нарушава равновесието на биохимичните процеси в организма ни. Това състояние е известно като хипотиреоидизъм или понижена функция на щитовидната жлеза.
Често то за дълго време остава без видими симптоми, а хората страдащи от хипотиреоидизъм, отдават неразположението си на различни други фактори. Над 300 милиона души по света имат проблеми с щитовидната жлеза. Повече от половината от тях обаче изобщо не подозират за това. Ако се чувствате перманентно уморени, косата ви пада, теглото върви нагоре, въпреки  диетите, и имате чувството, че сърцето ви понякога ще изскочи от гърдите или пък ви „стяга яката“, може би не е зле да се замислите дали щитовидната ви жлеза функционира правилно

Хипотиреоидизмът засяга 6,3% от българите - интервю с д-р Боян Нончев, д.м.

Д-р Боян Нончев, д.м. е специалист вътрешни болести и ендокринолог, главен асистент към клиниката по ендокринология в университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. В интервюто му ще можете да научите повече за заболяването Хипотиреоидиъм. (към текста на интервюто)

Хипотиреоидизмът засяга 6,3% от българите - интервю с д-р Боян Нончев, д.м.

Ако ви предстои да станете майка, не подценявайте болната си щитовидна жлеза

Бременността, освен време на очакване на най-голямото щастие в живота на една жена, представлява и период на промени, засягащи целия й организъм.

При бременност се наблюдават сериозни изменения в хормоналните нива, а от там й в протичането на метаболитните процеси.Някои от тях могат да доведат до поява на ендокринни заболявания, които крият сериозни рискове както за нормалното протичане на бременността, така и за здравето на бебето. Едно такова състояние е т. нар. хипотиреоидизъм, който се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза, синтезираща редица хормони от ключово значение за биохимични процеси в организма. Научете повече...

Ако ви предстои да станете майка, не подценявайте болната си щитовидна жлеза

Спортувате и гладувате, а кантарът не мърда?

Ако смятате, че спортувате достатъчно и се подлагате на изтощителни диети, а резултат няма, то причина за това може да е и дисбаланс във функцията на щитовидната ви жлеза.

Научете повече в тази статия

Спортувате и гладувате, а кантарът не мърда?

Интервю на д-р Цанка Янкова за хипотиреоидизма и за неговата профилактика

В интервюто на д-р Цанка Янкова ще можете да научите повече за наследствено обременените рискови групи и тяхната заболеваемост от хипотиреоидизъм. Прочетете интервюто

Интервю на д-р Цанка Янкова за хипотиреоидизма и за неговата профилактика

СПОДЕЛИ

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Информационна кампания "Стяга ли ви яката?"