Съветите на доктор Симонов

Съветите на доктор Симонов

д-р Дарко Симонов е кардиолог, докторант и асистент към Медицински Факултет, Тракийски Университет - Стара Загора

Д-р Симонов, какво всъщност представлява артериалната хипертония?

Трайното повишаване на АН над 140/90mmHg поставя диагнозата артериална хипертония. За голям процент от случаите с високо АН не може да се даде определена причина. Рисковите фактори (прием на повече сол и мазнини, наднормено тегло, липса на двигателна активност, тютюнопушене и прием на алкохол, стрес) увеличават многократно тази възможност.

Какво причинява високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане добавя допълнително натоварване върху работата на сърцето и артериите. Ако това продължи за дълъг период, високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, инсулт, предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност, може да увреди бъбреците и очите. Високото кръвно налягане е хронично заболяване, което може да бъде успешно контролирано, като по този начин могат да бъдат премахнати пагубни ефекти върху органите.

 Как правилно да измерваме АН?

Пациентът трябва да е седнал поне 5 мин. в спокойна обстановка, преди да започне измерването на АН. Да е седнал на стол, с опрени крака на пода, без да ги кръстосва. Тесните дрехи, които стягат ръката, могат да повлияят на правилното измерване.

Маншетът трябва да бъде поставен в средата на мишницата, на нивото на сърцето при налична опора за ръката. По време на измерването трябва да не се движим, да не говорим. Най-добре да изчакаме поне два часа след по-сериозно хранене или половин час, след като сме пили кафе или пушили цигара.

Трябва да бъдат направени три измервания на АН през интервал от 1-2 мин. и допълнителни измервания - ако първите две стойности се различават с >10mmHg. АН, се отчита като средна стойност на последните две измервания. Може да се наложат допълнителни измервания при пациенти с нестабилни стойности на АН поради наличие на аритмии, като например при пациенти с ПМ.

При първото посещение трябва да се измери АН и на двете ръце с цел откриване на възможни разлики между двете ръце. Като референция се използва ръката с по-висока стойност.

Какъв апарат за измерване на АН използвате в кабинета си?

Правилното и точно измерване на артериалното налягане е важно както за поставяне на диагнозата артериална хипертония, така и за проследяване ефективността от назначеното лечение.

За щастие, вече съществуват автоматични апарати, които, използвайки трикратното измерване, дават по-добра достоверност на измерената стойност, като се доближават до препоръките за правилното измерване на АН. Част от тях имат възможност за детекция на аритмии и в частност ПМ, което е допълнителен плюс в скрининга за ПМ като най-честата аритмия и най-важната причина за исхемичен мозъчен инсулт.

д-р Дарко Симонов

Съвети на кардиолога

Хипертонията най- често е безсимптомно състояние, така че е добре да измерваме АН дори и когато нямаме субективни оплаквания. На практика много хора имат високо кръвно налягане в продължение на години, без да подозират за това. Единственият начин да се установи дали имаш високо кръвно налягане е то да бъде измервано периодично. При безсимптомни възрастни с високо нормално АН (130-139/85-89mmHg) поне веднъж годишно трябва да измерваме АН. При неколкократно измерени стойности над 140/90mmHg проследяването трябва да е по-често, включително обучение на пациента за правилно измерване и проследяване на АН в домашни условия.

Промяна в стила и начина на живот

Ефективните промени в стила и начина на живот могат да бъдат достатъчни за отлагане или предотвратяване на нуждата от лекарствена терапия при пациентите с лека степен на хипертония.

-ограничаване на солта, ефективната натриева рестрикция или по-малко от 5г сол дневно може да намали броя на дозите на антихипертензивните лекарства, необходими за контролирането на АН. Около 80% от консумацията на сол включва скрита сол в обработените храни. Така че домашно приготвената храна с по-малко съдържание на сол, както и консумацията на много плодове и зеленчуци, са най-мощното лекарство в борбата с хипертонията.

-умерена алкохолна консумация

-намаляване на телесното тегло чрез здравословна и балансирана диета. Намаляването на теглото с около 5кг при пациентите с наднормено тегло води до спад на АН с поне 5mmHg.

-редовна физическа активност, най-малко 30мин., поне 5 дни в седмицата с динамични аеробни упражнения - вървене, джогинг, плуване.

-спиране на тютюнопушенето, всяка една изпушена цигара повишава АН в рамките на 30мин.

-редовен прием на предписаните медикаменти.

Къде е мястото на пациента в борбата с хипертонията?

Пациентът има ключова роля в борбата с хипертонията. Необходимо е сътрудничество за успешно лечение на високото кръвно налягане. Мотивираните и обучени пациенти в правилното измерване на АН трябва активно да участват в проследяването на стойностите на АН – това води и до по-добър контрол на заболяването и по-добри резултати от лечението.

Научете още за високото кръвно

Сподели

3.6/5 14 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook