ДИАГНОСТИКА И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ДИАГНОСТИКА И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Бъбречната колика и болката в бъбреците са най-честите алармиращи симптоми, които карат хората да потърсят лекарска помощ и да се направи диагностика на състоянието им. Най-често те са първият симптом, чрез който лекарят се насочва към наличие на заболяване.

Първият епизод на бъбречната колика обикновено е изненадващ за пациента. При голяма част от пациентите преди това не е имало данни за камъни в бъбреците. Най-вероятно те са били малки и тяхното движение през уретера не е предизвикало клинични симптоми.

Бъбречната колика се характеризира със силна болка в лумбалната област. Обикновено тя ирадиира към пикочния мехур и симфизата, външните гениталии и вътрешната повърхност на бедрата. При някои пациенти се наблюдава силно потене, често уриниране, гадене и повръщане. Болката обикновено намалява и изчезва за няколко дни. В по-голямата част от случаите лечението се състои в прием на болкоуспокояващи (нестероидни противовъзпалителни средства) и миорелаксанти на гладките мускули (така наречените спазмолитици).

С какво може да се обърка бъбречната колика

При съмнение за бъбречна колика трябва да бъде направена диференциална диагноза на болката с тази при други заболявания на коремните органи. Пациентите трябва да се консултират със специалист уролог. При диференциално диагностично съмнение за други заболявания освен рутинните образни изследвания се назначават ултразвуково изследване и КАТ на отделителната система и малкия таз.

Практиката показва, че много заболявания могат да дадат оплаквания сходни с тези при бъбречна колика. Най-често те са от коремната област. По-рядко болката може да се дължи на аневризма на коремната аорта с ирадиация към пикочния мехур и бедрата. Пациентът загива веднага при руптура на аневризмата и хирургичната интервенция е закъсняла.

Подобна болкова симптоматика може да се появи и при други заболявания на бъбреците като тумори, хидронефроза, запушване на уретера кръвни съсиреци и др.

От друга страна болка в лумбалната област, олигурия и понякога фебрилитет са симптоми на остър интерстициален нефрит. Други придружаващи оплаквания са хипертония, отоци и болка в лумбалната област.

Силна болка в бъбреците се установява и при инфекция на пикочните пътища. Останалите симптоми може да включват гадене, повръщане, болки в корема, главоболие, повишена температура и студени тръпки.

Трябва да се има предвид, че болката в кръста при дископатия и други заболявания на гръбначния стълб може да имитира бъбречна колика.

Как се диагностицират камъни в бъбреците?

Диагнозата на уролитиазата обикновено се поставя въз основа на клиничните симптоми, лабораторни изследвания на кръв и урина и образна диагностика (ултразвуково изследване на бъбреци, уретер и мехур, обзорна рентгенография и венозна, КАТ с контраст и др.

Ехографията на отделителната система и общото изследване на урината са първите изследвания при бъбречна колика. При персистиране на болката е препоръчително да се извършат други специализирани изследвания за уточняване на причината за образуване на камъни.

Необходимите лабораторни изследвания включват кръвна картина, определяне на серумния натрий, калий, калций, фосфор и пикочна киселина. От друга страна трябва да се определи и тяхната екскреция. Контролните изследвания се извършват приблизително 2 месеца след последната бъбречна колика.

Първоначалните образни изследвания (ултразвук и обзорна графия) могат да се допълнят от по-точните венозна урография и компютърна томография с контраст.

Изследванията при бъбречна колика и камъни в бъбреците включват:

  •  Изследване на урината -  общо и стерилна
  •  Кръвни изследвания за креатинин, натрий, калий, калций, фосфор, пикочна киселина
  •  Ултразвуково изследване
  •  Рентгеново изследване
  •  КАТ

След преминаване на острата бъбречна колика трябва да се изследва ежедневното отделено количеството на калций, оксалати, пикочна киселина и цитрати в урината. Трябва да се изследва и серумната концентрация на натрий, калий, калций, фосфор и пикочна киселина. Резултатите от тези изследвания дават информация за вероятните метаболитни причини, довели до образуването на камъни в отделителната система.

Образните изследвания са много важни за ранната диагноза на уролитиазата след бъбречната колика. Ултразвуковото изследване е минимално инвазивно, извършва се бързо и е лесно изпълнимо. То идва в съображение като първо изследване по време на острата колика. Днес все по-често лекарите незабавно насочват пациента към КАТ без или с контраст. Тя се предпочита в случаите, когато поставянето на диагнозата на заболяването е затруднена.

Задължително трябва да се имат предвид и останалите рентгенови диагностични методи, които все още не са загубили своята стойност

Ако имате оплаквания, е много важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, е възможно това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook