ЛЕЧЕНИЕ НА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ЛЕЧЕНИЕ НА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

При бъбречна колика е задължително да се направи консултация с лекар. Не трябва да забравяме, че подобен болков синдром се наблюдава и при редица други заболявания извън отделителната система.

Преди започване на лечението трябва да се направят лабораторни и други диагностични изследвания за поставяне на точна диагноза, за определяне размерите и локализацията на камъка и възможните причини за неговото образуване.

Изследванията могат да включват:

  •  Изследване на урината
  •  Кръвни изследвания за креатинин, натрий, калий, калций, фосфор, пикочна киселина
  •  Ултразвуково изследване
  •  Рентгеново изследване
  •  Компютърна аксиална томография, КАТ (скенер)

Лечение на уролитиазата

За адекватното лечение на уролитиазата (наличие на камъни в пикочните пътища) най-важно е да се установят причините, които водят до нея. Камъните може да са резултат от различни заболявания или здравословни проблеми, свързани с начина на живот или диетата. Още при първата поява на проблем от страна на бъбреците е добре да се консултирате с лекар.

При бъбречната колика е важно болката да се сведе до минимум. За тази цел пациентът може да приема нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), след като се е запознал с техните противопоказания за употреба. Пациентите с активна пептична язва, хипертония или аритмия трябва да избягват тези видове лекарства.
При силно изразен болков синдром може да се наложи прилагането на по-силни медикаменти по лекарско предписание.
В някои случаи се налага прием на медикаменти, отпускащи гладката мускулатура (спазмолитици).

При рецидивиране на бъбречната колика се налага консултация с лекар. Не трябва да се забравя, че много други заболявания могат да причинят подобна по характер болка. Ето защо при поява на силна болка е добре да се потърси специализирана медицинска помощ.

Етапи в лечението на бъбречнокаменна болест:

1. Диагноза на заболяването - уролитиазата често придружава друго разстройство или състояние. Винаги трябва да се диагностицират и лекуват причините за уролитиазата с оглед нейното рецидивиране.

2. Основният начин за профилактика на уролитиазата е приемът на много течности (около 2-2,5 литра дневно) при липса на медицински противопоказания за това. При данни за цистинова литиаза приемът на течности трябва да бъде най-малко 4 литра на ден.

3. Аналгетичен ефект - болката е най-честият симптом при уролитиаза. Най-често тя е коликообразна с различно изразена интензивност, локализирана в лумбалната област и ирадиира (разпространява се) към пикочния мехур. При силно изразена болка се прилагат лекарства с изразено аналгетично действие. Спазмолитиците са препоръчителни и улесняват елиминирането на песъчинки и по-големи камъни от пикочните пътища.

4. Уролитиазата може да доведе и до поява на инфекции на пикочните пътища поради предизвикания от нея застой на урината. При данни за активна инфекция на пикочните пътища трябва да се приложи антибиотично лечение, съобразено с направената антибиограма.

5. При по-големи камъни се налага използване на екстракорпорална литотрипсия или хирургично лечение. Камъните с диаметър до 4 мм могат да бъдат елиминирани спонтанно през уретера, а при тези над 5 мм се налага минимално инвазивно лечение.

Екстракорпорална литотрипсия (ESWL) - разбиване на камъка чрез извънтелесно създадени високоенергийни ударни вълни. Процедурата се извършва с апарат за екстракорпорална литотрипсия, като ударната вълна се фокусира върху камъка. Различните видове камъни имат различна твърдост. В случай на по-твърди камъни може да се наложи процедурата да се извърши повторно.

Ендоскопски метод  – минимално инвазивно елиминиране на камъка от отделителната система.

  • Уретероскопия, комбинирана с лазерна литотрипсия

Перкутанна литолапаксия - позволява отстраняването на по-големи камъни (с диаметър повече от 2 см)

Класически отворени хирургични методи - използват се при най-тежките случаи и най-големите бъбречни камъни.

Ако имате оплаквания, много e важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, възможно e това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook