ЗАЩО БОЛЕДУВАТ БЪБРЕЦИТЕ?

ЗАЩО БОЛЕДУВАТ БЪБРЕЦИТЕ?

Бъбреците са един от органите, които не спират да работят през целия човешки живот. Тяхното здраве е от изключителна важност за правилното функционирането на цялото тяло. Предпазването им от различни заболявания (в това число и бъбречно-каменната болест) е задача, към която всеки трябва да е отговорен.

Когато говорим за уролитиаза (образуване на камъни в отделителната система), се има предвид наличие на неразтворими отлагания в пикочните пътища. Тяхното развитие се благоприятства от много фактори. Най-важните от тях са: недостатъчен прием на течности, диета с високо съдържание на протеини, някои заболявания на костите и храносмилателната система, проблеми с уринирането, както и инфекции на пикочните пътища.

Рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците

Фактори, благоприятстващи образуването на камъни в бъбреците

1. Различни заболявания могат да са причина за свръхнасищането на урината с химични съединения и образуване на камъни: подагра (прекомерни количества пикочна киселина), остеопороза (прекомерни количества калций), заболявания на храносмилателната система (прекомерни количества оксалати).

Калций - прекомерна употреба на съдържащи калций препарати, остеопороза, дълготрайно обездвижване, костни метастази на тумори.

Оксалати - хронични възпаления на червата, състояния след чревни операции.

2. Затлъстяването също е рисков фактор за появата на уролитиаза. Повишеният прием на мазнини и животински протеини с храната води до свръхнасищане на урината с химични съединения, водещи до уролитиаза. Затлъстелите хора пият и по-малко течности, което води до недостатъчна дневна диуреза и повишен риск от уролитиаза.

3. Недостатъчната хидратация на тялото и намалената диуреза са резултат от намален прием на течности при горещо време, загуба на апетит при пациенти в напреднала възраст, повишена физическа активност или работа при високи температури (стоманолеяри, хлебари).

Оптималната хидратация на организма трябва да е основна цел при физически активните хора. При физическо натоварване тялото губи 1-2 литра течности на час. Редица проучвания показват, че тези дневни водни загуби се компенсират трудно. Пациентът приема течности при чувство за жажда, но тяхното количество е по-малко, отколкото е необходимо. Отрицателната разлика може да достигне до 0,5 литра. Ето защо пациентите, предразположени към образуване на камъни, трябва да приемат повече течности ежедневно.

4. Проблеми с уринирането – това може да се дължи на доброкачествена простатна хиперплазия, вродени аномалии на пикочните пътища и др.

5. Неправилната диета може да е причина за прекомерен прием или липса на определени вещества, което да доведе до повишено количество на калций, оксалати и урати в урината. Това може да се случи при диета, богата на оксалати (спанак, ревен, киселец, цвекло), високопротеинова диета, богата на сол диета и други. При хранителен режим както с високо, така и с ниско съдържание на калций може да се стигне до образуване на камъни в бъбреците.

Заболявания, които могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците

Много често уролитиазата е резултат от друго заболяване, поради което е важно да се открие причината за нейното възникване. Образуването на отлагания в пикочните пътища се благоприятства от: хронични инфекции на отделителната система, подагра, хиперпаратиреоидизъм, остеопороза, болест на Crohn, някои медикаменти (калциеви добавки, витамин D), продължително обездвижване и други. Камъни в бъбреците могат да се диагностицират и при пациенти с рак, особено когато той вече е метастазирал.

Редица заболявания могат да доведат до образуване на песъчинки в пикочните пътища, което в комбинация с индивидуална предразположеност може да е причина за нарастването им.

Рискови групи

Рискът от развитие или рецидив на уролитиаза се увеличава при следните групи хора:

  • С минали данни за бъбречна колика или уролитиаза
  • С фамилна обремененост с уролитиазата
  • Консумиращи прекомерно количество месо и месни продукти
  • Консумиращи големи количества продукти, богати на оксалати - спанак, ревен, цвекло, ядки, осолени фъстъци
  • С наднормено тегло/затлъстяване (проследяване на BMI – Индекс на телесната маса)
  • С честа дехидратация от интензивни физически упражнения
  • С работа при висока атмосферна температура (водеща до интензивна дехидратация)
  • Консумиращи голямо количество сол
  • С чести инфекции на пикочните пътища
  • С чести възпалителни заболявания на дебелото черво, хронична диария
  • С бъбречни заболявания
  • С вродени анатомични аномалии на пикочните пътища

Наличието на споменатите рискови фактори не води задължително до развитие на уролитиаза и клиничните симптоми на заболяването. Те само насочват вниманието на пациента към риска от уролитиаза и необходимостта от редовни консултации със специалист нефролог или уролог.

Ако имате оплаквания, много е важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, възможно е това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook