ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ

ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ

Уролитизата е често срещан проблем. Нейната профилактика и метафилактика включват приема на по-големи количества течности и подходяща диета.

Химичният състав на камъните в уринарния тракт е различен. Най-често те са оксалат-калций, фосфат-калций и фосфат-магнезий-амоний. За всеки от тях са определени подходящи хранителни режими, спазването на които може да предпази пациентите от уролитиаза и последващи бъбречни колики.

Диета при уролитиаза

Диетата има за цел да подпомогне лечението, предотврати появата на колики и алкализира урината. Тя изисква избягване на храни, съдържащи пурини и са причина за образуване на пикочна киселина в организма. Големите количества пурини се отделят през бъбреците и насищат урината, което води до образуването на кристали и по-големи камъни.

Пациентите трябва да избягват консумацията на карантия, херинги, сардини, шоколад, какао  и бобови растения.

Хранителния режим на пациентите с уролитиаза не трябва да включва цитрусови плодове, плодови сокове, мляко, постно сирене или мед.

Диета при оксалатни и калциеви камъни

Това е най - често срещаният вид уролитиаза. Тя може да бъде причинена от твърде много оксалати в диетата или повишената им абсорбция в стомашно - чревния тракт. По тази причина трябва да се избягват месо и рибни консерви, киселинни продукти, храни с мононатриев глутамат, ревен, спанак и шоколад. Диетата трябва да включва плодови сокове, цитрусови плодове, цели зърнени храни и зеленчуци (краставици, лук, царевица).

Диета при фосфатни и калциеви камъни

При този вид камъни се препоръчват  месо, колбаси, хляб, риба, макаронени изделия и зърнени култури (елда, ечемик, перлен ечемик). Трябва да се избягват храни, богати на калций и фосфор като мляко и млечни продукти, яйца, бобови семена, спанак, киселец, алкални минерални води и други.

Диета при фосфор – магнезий – амило литиаза

При този вид уролитиаза се препоръчва увеличаване консумацията на зеленчуци, богати на магнезий.В диетата може да се включат плодови сокове и цитрусови плодове. Консумацията на мляко, месо, бобови семена и зърнени продукти трябва да се ограничат.
При всички видове камъни трябва да се избягват консервирани бульони, готови сосове и супи, месни и рибни консерви.

Прием на теччности и фическа активност

Освен хранителната диета има и общи препоръки, които трябва да се спазват независимо от вида на уролитиазата. Основното е правилна хидратация на организма (около 2,5-3,0 л вода на ден) и ограничаване приема на сол. Важно е да се поддържа оптимално телесно тегло чрез физическа активност, съобразена с общото състояние (възраст и възможности) на пациента.

Лечебни билки

Лечебните билки също могат да бъдат полезни за правилното лечение на уролитиаза и нейната профилактика. Семената от сминдух, биволско зеле, коренище, хвощ, корен от лови, лук, кожа, златна билка имат много благоприятен ефект върху функционирането на пикочните пътища. Те могат да се използват поотделно или да се приема медикамент, в чийто състав има тези лечебни растения, като например наличния без рецепта Фитолизин, който е под формата на паста. Не забравяйте предварително да се консултирате с лекар

Ако имате оплаквания, е много важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, е възможно това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook