ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ БОЛКИ В БЪБРЕЦИТЕ

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ БОЛКИ В БЪБРЕЦИТЕ

При бъбречна колика е много важно да се намали болката. В зависимост от нейната степен лекарят може да препоръча медикаменти по лекарско предписание или такива, които се купуват без рецепта.

В началото обикновено се назначават нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) в комбинация със спазмолитици, а ако се налага лекарят може да назначи и по-силни обезболяващи препарати. Специалистът може да предпише и медикаменти за отпускане на гладката мускулатура. Тяхното действие спомага за разширяване на уретера. В някои случаи болката може да се облекчи чрез прилагане на умерена топлина (топъл душ, завивка).

Особено важно е пациентът да приема повече течности по време на бъбречната колика. Количеството на диурезата трябва да е над 2 литра за 24 часа. Най-добре е да се избягват безалкохолни напитки и да се приема минерална вода.

При бъбречната колика е препоръчителна физическата активност. Движението помага за елиминирането на малки камъни и песъчинки с урината, които всъщност причиняват бъбречната колика.

След преминаване на острия стадий и в по-леките случаи обикновено се предписват билкови препарати, които помагат за увеличаване на диурезата и елиминиране на малки песъчинки.

При усложняване на бъбречната колика с допълнителна инфекция е важно да се назначи антибиотично лечение съобразно антибиограмата на урината и увеличаване приема на течности. Последното ще улесни елиминирането на песъчинките

Ако имате оплаквания, е много важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, е възможно това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook