КОГА Е НЕОБХОДИМО ДА ПОСЕТИТЕ ЛЕКАР

КОГА Е НЕОБХОДИМО ДА ПОСЕТИТЕ ЛЕКАР

Бъбречната колика е алармиращ симптом и е един от най-често срещаните проблеми, поради който пациентите посещават спешните отделения. Болката е изключително силна.

При бъбречната колика пациентът изпитва изключително силна болка. Обикновено тя е локализирана в поясната област с излъчване по хода на уретера към долната част на таза, гениталиите и вътрешната част на бедрата. След обостряне може да се наблюдават и други симптоми, освен бъбречната колика. Най-често това са гадене, повръщане, метеоризъм, бледа кожа, изпотяване и обща напрегнатост. При някои пациенти може да се диагностицират и хемороиди.

Консултацията с лекар е задължителна при поява на посочените по-горе симптоми. Специалистът ще направи диференциална диагноза с други заболявания като холелитиаза, остър корем, остър пиелонефрит и ще предложи подходящо лечение. Препоръчително е прилагането на профилактични мерки и мероприятия, които ще предотвратят повторната бъбречна колика и рецидивиране на заболяването.

Силната болка в кръста може да доведе до рефлекторно понижаване на артериалното налягане и дори колабиране. В тези случаи е наложително веднага да се потърси за консултация лекар. Хоспитализацията е абсолютно задължително при пациенти с бъбречна колика и данни за единствен бъбрек и/или напреднал диабет.

Пациентите трябва винаги да потърсят консултация с нефролог или уролог при поява на оплаквания от страна на отделителната система. В някои случаи болката в лумбалната област може да не е свързана с уролитиаза. Лекарят ще постави точната диагноза и при необходимост ще проведе профилактика на рецидивите при уролитиаза.

Много често болката в бъбреците има определена ритмичност и повторяемост във времето. Появява се на интервали през няколко месеца или години, като израз на периодично образуване на песъчинки. Профилактичните и периодични прегледи могат да помогнат за проследяване на процеса и назначаване на подходящо лечение, поради което са изключително важни

Ако имате оплаквания, е много важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, е възможно това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook