ПРОФИЛАКТИКА НА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПРОФИЛАКТИКА НА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Пациентите с риск от уролитиаза трябва да предприемат необходимите мерки за нейното предотвратяване. По този начин могат да се избегнат бъбречните колики, кояито водят до изключителна болка и тежък дискомфорт.

Важен фактор за предотвратяване на уролитиазата е приема на голямо количество течности. Препоръчителният прием е най-малко 1,5 - 2 литра течности на ден, а при горещо време или физически натоварвания над 2,5 литра. Голямият прием на течности увеличава количеството на отделената урина, която преминава през пикочната пътища. Това улеснява елиминирането на малките песъчинки и кристали.

В диетата трябва да бъдат включени и някои ограничения - намалена консумация на месо. То съдържа вещества, които подкиселяват урината и води до образуване на камъни.

Подходящия  хранителен режим може да се определи от химичният състав на камъните в бъбреците. Най-често срещаните камъни са калциевите оксалати. В тези случаи трябва да се избягват храни като спанак, ботуин, шоколад, силен чай, ревен, киселец, млечни продукти, семена от бобови растения, месо и др..

Спазването на хигиенно диетичен режим е важно за профилактиката на уролитиазата и значително намалява риска от нея

Ако имате оплаквания, е много важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, е възможно това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook