КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪБРЕЧНИТЕ КАМЪНИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪБРЕЧНИТЕ КАМЪНИ

Обикновено камъните в бъбреците имат различен химичен състав, най-често смесен.



Най-често те се образуват от:

  •     калциеви съединения
  •     оксалатни съединения
  •     фосфатни съединения
  •     съединения на пикочната киселина
  •     цистин

Обикновено камъните в бъбреците не се състоят само от едно вещество, а представляват комбинация от няколко съединения. При пациентите с уролитиаза (камъни в пикочните пътища) се разграничават следните видове камъни:

Калциеви камъни - при около 80% от пациентите

Калциевите са най-често срещаният вид камъни в бъбреците. Има два вида калциеви камъни: от калциев оксалат и от калциев фосфат. Калциевият оксалат е най-разпространеният тип калциев камък. Повишеното количество на калций в организма, дехидратацията, генетична предразположеност и повишен прием на оксалати са най-честите причини за образуването на този тип камъни.

Оксалатите, приети чрез храната, са от растителен произход. Богати на оксалати са растения, като например киселец, ревен, спанак, червено цвекло, какао, чай.

Уратни камъни - при около 5-10% от пациентите

уратен камъкОбразуват се от пикочната киселина, която е отпаден продукт от обмяната на веществата и метаболизирането на пурините. Причината е, че солите на пикочната киселина не се разтварят добре в урина с кисело pH, поради което се образуват кристали и камъни. Хората, които приемат с храната големи количества пурини, например червено месо, субпродукти, дивеч, риба и морски дарове, са по-склонни към формиране на уратни камъни. Камъните на пикочната киселина се срещат и по-често при хора, които се лекуват чрез химиотерапия и/или лъчетерапия,  или страдат от подагра.

Други рискови фактори за развитие на уратни камъни включват:

  • Наднормено тегло и метаболитни проблеми
  • Хронична диария
  • Висока кръвна захар
  • Диета с ниско съдържание на плодове и зеленчуци

Струвитни камъни - при около 10% от пациентите

Струвитен камък в бъбрецитеПри около 10% от пациентите бъбречните камъни съдържат в голямата си част магнезиево-амониев фосфат (струвит). Тези камъни са свърват предимно с чести или хронични инфекции на пикочните пътища. Поради тази причина се срещат основно при жени или при хора с нарушения в изпразването на пикочния мехур. Причината за появата им се свързва с бактериите, алкализиращи урината, защото магнезиево-амониевият фосфат (струвит) се образува в алкална урина. Самите бактерии се явяват органична основа и ядро, върху което започва отлагането на соли и формирането на камък. Тези камъни са големи и често нарастват много бързо.

Цистинови камъни - при по-малко от 1% от пациентите

Цистинов камък в бъбрецитеЦистинът е аминокиселина, която се съдържа в някои храни и е част от много протеини в човешкото тяло. Цистинови камъни се образуват при хора с рядко наследствено метаболитно нарушение, при което бъбреците не реабсорбират цистина от урината. Когато в урината се съдържат големи количества цистин, това води до образуване на такъв тип камъни. Цистиновите камъни са редки и често започват да се формират в детството.

Знаеш ли, че на ...

... 18 февруари 2004 г. е отстранен най-големият камък в бъбреците от д-р Хемендра Шах от Института за урологични изследвания на Катедра RG в Мумбай, Индия? Камъкът, изваден от левия бъбрек, в най-широката си част е бил 13 см! Това е най-големият бъбречен камък, който е записан и в рекордите на Гинес!

... 18 януари 2006 г. бе обявено, че актьорът от филма "Стар Трек" Уилям Шатнър (САЩ) е продал бъбречен камък за 25000 долара, който е "роден" една година по-рано. Купувачът е онлайн казино - GoldenPalace.com, което добавя камъка към своята колекция "trivia". Това е най-скъпият камък в света.

Ако имате оплаквания, много е важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, възможно е това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за Вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома Ви, след което отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook