ОТ КАКВО НАЙ-ЧЕСТО БОЛЕДУВАТ БЪБРЕЦИТЕ

ОТ КАКВО НАЙ-ЧЕСТО БОЛЕДУВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Бъбреците имат съществена роля за здравословното състояние на човек. Те са отговорни за филтрирането и извеждането от организма на отпадните продукти от метаболизма, излишната вода и токсични за тялото вещества. Бъбреците регулират нивата на pH, баланса на солите, количеството течности в тялото. Освен това те произвеждат хормони, свързани с образуването на нови червени кръвни клетки, поддържането на кръвното налягане и здравето на костите.

Заболяванията на отделителната система засягат изключително много хора, като от тях страдат мъже, жени и деца от всяка една възраст. Често обаче проблемите остават незабелязани и хората разбират за тях на по-късен етап от развитието на заболяването, което допълнително увеличава риска за трайно увреждане на бъбреците.

Един от водещите бъбречни проблеми, от който в България страда около 10-15% от населението, е образуването на камъни в бъбреците (нефролитиаза). Бъбречно-каменната болест е по-често срещана при мъжете, отколкото при жените, а от нея страдат дори и деца. Характерно за заболяването е, че дълго време може се развива без никакви симптоми.

С висока честота са и други хронични и възпалителни заболявания от страна на отделителната система. Жените са по-предразположени именно към такива проблеми, като най-честият от тях е цистит. Значително по-рядко се срещат заболявания с автоимунен произход, както и такива вследствие на вродени аномалии.

Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Нефролитиазата, позната още като бъбречнокаменна болест, е едно от най-честите заболявания на отделителната система и най-честата причина за болка в бъбреците. Тя засяга по-често мъжете. Нейните симптоми са много характерни и крайно неприятни за пациента.

Специфичен признак на нефролитиазата е бъбречната колика. Пациентът се оплаква от много силна болка в областта на кръста, слизаща по хода на уретера към гениталната област и вътрешната повърхност на бедрата. Болката може да бъде придружена от гадене, повръщане, бледа кожа, чести позиви за уриниране в малки количества, хематурия (кръв в урината), втрисане.

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища най-често са причинени от бактерии и могат да засегнат всяка една част от отделителната система. Инфекциите в пикочния мехур и уретрата се срещат най-често и са свързани съответно със заболяванията цистит и уретрит. Циститът е изключително често заболяване при жените, докато мъжете страдат най-вече от уретрит. Тези инфекции са лесно лечими и рядко водят до сериозни усложнения. Въпреки това, ако не се лекуват навреме, циститът и уретритът могат да се разпространят до бъбреците и да причинят бъбречно заболяване.

Бъбречни увреждания следствие от хронични заболявания

Нарушената бъбречна функция често е усложнение на недобре лекувани заболявания. Двете състояния, които най-често причиняват увреждания и хронични заболявания на бъбреците, са високо кръвно налягане и диабет.

Високото кръвно налягане е опасно за бъбреците, защото то повишава налягането в гломерулите, които са основна функционална единица на бъбрека. Най-просто казано - гломерулите са малки клъбца от съдове, в които се извършва пречистването на кръвта. С течение на времето повишеното налягане уврежда тези съдове и бъбречната функция започва да се влошава.

Функцията на бъбреците в крайна сметка може да се влоши дотолкова, че те вече няма да могат да изпълняват правилно работата си. В този случай се налага диализа. За съжаление, диализата може да помогне за терапията на бъбречни заболявания, но не може да ги излекува. В някои случи единственият изход е трансплантация на бъбрек.

Друга основна причина за хронично бъбречно увреждане е диабетът. При него проблемите се причиняват от висока кръвна захар. Подобно на хипертонията повишеното ниво на захар в кръвта с течение на времето уврежда малките кръвоносни съдове в бъбреците. Така бъбреците не могат да изпълняват основната си функция - да пречистват кръвта.

Гломерулонефрит

ГломерулонефритГломерулонефритът е заболяване, свързано с възпаление на гломерулите на бъбрека. Те са изключително малки структури, в които се извършва филтрацията на кръвта. Гломерулонефритът може да бъде причинен от инфекция, придружаващо заболяване, лекарства или вродени аномалии (нарушения, които се появяват по време на вътреутробното развитие). Заболяването може да протече остро или хронично, като има склонност да прогресира във времето.

Поликистоза на бъбреците

Поликистоза на бъбрецитеБъбречната поликистоза е генетично заболяване, което се характеризира с наличието на множество кисти (малки мехурчета с течност) в самите бъбреци. Тези кисти могат да нарушат бъбречната функция и в някои случаи да доведат до бъбречна недостатъчност. Важно е да се отбележи, че това състояние трябва да се разграничи от единичните бъбречни кисти, които са доста често срещани и рядко причиняват проблеми с бъбреците

Ако имате оплаквания, много е важно да предприемете мерки навреме

Ако имате някой от симптомите по-долу, възможно е това да е свързано с проблем с бъбреците. За да направите проверка на причините за вашето оплакване, само кликнете на бутона, който съответства най-точно на симптома ви и след това отговорете на въпросите. Лесно е - опитайте!

Научете още за бъбреците

Сподели

4.6/5 16 оценки
© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook